Izgradnja gondole Brzeće 2020

JP “Skijališta Srbije“ su marta 2020. godine dodelila ugovor za javnu nabavku radova na izgradnji gondole Brzeće – Mali karaman sa pratećom infrastrukturom po sistemu ključ u ruke, konzorcijumu koji predvodi nosilac posla Leitner AG, a čiji je deo i Estuar.

 

Pripremni radovi počeli su krajem maja meseca, i oni podrazumevaju uklanjanje postojećih žičara Bela reka 1 i 2, a krajem juna su otpočeli i radovi na temelju nove gondole. Početkom jula, trasa je očišćena i počela je gradnja i izlazne i ulazne stanice nove gondole.

Gondola će se sastojati od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga – 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz Bele reke 2 – 1863mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom ski restorana (1918 mnv).

Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine (111 pri krajnjem kapacitetu). Trasirana je duž postojećih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.
Inicijalni kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Vreme putovanja će biti 12.4 minuta.

Konačno je završen ovaj veliki projekat i to pet meseci pre roka. Posebno smo ponosni na pohvalu koju smo dobili od gospodina Dejana Ćike, direktora J.P. Skijališta Srbije. Želimo da se zahvalimo Predsedniku Republike Srbije, Predsednici Vlade Republike Srbije, ministarki Matić i kompletnom rukovodstvu što su prepoznali značaj i potencijal ovog projekta. Mada je ovo bio izuzetno zahtevan projekat, bila nam je čast da doprinesemo njegovom ostvarenju.

MONTAŽA HELIKOPTERON